La presentació del nou ball a Canal Blau

2015/01/12 7:14 pm

Canal Blau, la nostra televisió de proximitat, ha fet un reportatge sobre la presentació del ball “El carrer Nou”, que podeu veure a continuació:

Trobareu molta més informació i vídeos sobre l’acte d’ahir en aquest apunt.

“El carrer Nou”, una nova dansa del ball de bastons per a tots vosaltres

Avui hem presentat la nova dansa “El carrer Nou”.  L’acte ha volgut servir tant per estrenar la dansa com per homenatjar el gran compositor de música popular que fou Manuel Rius i també el mateix carrer, amb el seus comerciants, veïns i “passejants”. Aquesta vida i alegria que el carrer Nou dóna a Ribes el reflecteix una mica la magnífica melodia que el mestre Rius va voler que fos per al ball de bastons i que hem coregrafiat amb moviments ben senzills perquè totes les colles de Ribes que vulguin se’l puguin fer seu. Aquí teniu, doncs, el resultat del nostre esforç.

L’acte, que ha conduït magníficament en Gerard Coll, ha començat amb unes quantes intervencions: la de l’Esteve Roig com a representant de la Colla; la de Marian Sadurní, representant de la Coordinadora de Colles de Balls de Bastons; en Josep Miret, que ens ha fet una gràfica i interessant història del naixement i el creixement del carrer Nou, i l’Esteve Molero, que ha glossat la figura de Manuel Rius. Després hem sentit la peça per primera vegada i ha parlat l’alcalde. Aquí teniu aquestes intervencions:

Després ha arribat el nostre torn. Aquí teniu uns quans vídeos amb algunes de les ballades que hem fet, sempre del nou ball, “El carrer Nou”:

Per als que sou bastoners de Ribes, veureu que és molt fàcil d’aprendre ja que hem treballat amb les figures tradicionals del poble i algunes variacions que pensem que hi donen un aire nou. La seqüència és aquesta:

  • primera frase musical: rebatre inicial -- passar (amb la parella) -- creus (sempre amb un sol bastó) -- dalt i baix (sempre amb la parella) -- rebatre -- passar -- creus -- dalt i baix -- rebatre
  • segona frase musical: passar (com al plegafems, tres vegades) -- rebatre -- passar (tres vegades més) -- rebatre -- passar (excepte l’última vegada)

(a partir d’aquí repetim la primera frase però sense el rebatre inicial, passem a la segona; i així successivament fins que les banderes queden a les puntes).

Recordeu que trobareu la partitura amb la música en el tríptic, aquí al costat mateix.

Els establiments de l’eix Nou-Comerç-Plaça Marcer amb el Ball de Bastons

2015/01/10 5:11 pm

28 establiments dels carrers Nou, Comerç i plaça Marcer, tant comerços com bars i serveis professionals, han col·laborat en l’acte de presentació de la nova dans del ball de bastons de Ribes “El carrer Nou”. a càrrec de la colla gran. L’acte, que tindrà lloc demà diumenge a les 13 h al carrer Nou, té el patrocini dels establiments següents:

Així mateix, també hi han donat suport:

Presentació del nou ball de bastons “El carrer Nou”. El tríptic

Ja podeu descarregar-vos el tríptic informatiu de la presentació de la nova dansa del ball de bastons de Ribes “El carrer Nou”. Podeu fer-ho clicant la imatge que trobareu a continuació. El tríptic inclou informació sobre el nou ball, la Colla Gran, el compositor Manuel Rius i Ramos i també una petita ressenya històrica sobre el carrer Nou a càrrec de Josep Miret, a més de la llarga llista d’establiments que han volgut col·laborar amb l’acte i als quals volem fer arribar el nostra agraïment. Recordeu que la presentació serà demà diumenge, 11 de gener, a les 13 h al carrer Nou mateix. Hi haurà parlaments, la ballada i un pica-pica. Us hi esperem!

Els grallers “Entre vinyes” de Castelldefels

2015/01/08 5:12 pm

En l’acte de presentació d’una nova dansa del ball de bastons, que farem diumenge a les 13 h al carrer Nou, ens acompanyaran els nostres grallers durant dues dècades: els grallers “Entre vinyes” de Castelldefels, liderats per en Paco.
En Paco López Cánovas és el fundador i ànima de la Colla de Grallers Entre Vinyes. Tot va començar el 1974 a l’Escola de Grallers de Sitges i no és fins l’any 1981/1982 que la colla no es consolida fora d’aquesta entitat, ja que és llavors quan es va fundar l’Escola de Grallers de Castelldefels amb en Paco i en Xavi López al capdavant.
Han participat en diferents Festes Majors de la Comarca al llarg de la història: Sitges, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes o Les Roquetes del Garraf. Han acompanyat els gegants i la colla de Castells de Castelldefels arreu de Catalunya. També han participat en diversos certàmens de cultura Tradicional (Petrer o Eivissa) i han acompanyat Esbarts dansaires, com per exemple l’Esbart de Molins de Rei.
Ara ja fa una vintena d’anys, aproximadament, que toquen amb la colla de Bastons Gran de Ribes acompanyant-los arreu del país a Trobades de Bastons i Cercaviles de caire tradicional, fent masies i compartint molt bones estones.
La colla ha passat per diverses formacions durant tots aquests anys fins arribar a l’actual, formada per: Paco, Xavi i Montse López i En Jordi Avellan (Potxi) pare i fill.

Els grallers de Castelldefels, que ens acompanyen en totes les sortides.

Els grallers de Castelldefels, que ens acompanyen en totes les sortides.

Manuel Rius i Ramos, un gran compositor de música popular

2015/01/07 5:39 pm

Com ja us vam explicar, diumenge 11 de gener a les 13 h estrenarem un nou ball, que porta per nom “El carrer Nou” i que és obra de Manuel Rius i Ramos, que en va composar la música expressament per al ball de bastons de Ribes. Avui us parlarem d’aquest home. Segur que tots heu sentit moltes vegades aquesta tonada o aquesta. Són popularíssimes i sonen arreu del país, amb més o menys fortuna segons qui les toca. Es titulen, respectivament, “El gener” i “El febrer”.

Aquestes i moltes altres peces populars arreu del país són del compositor Manuel Rius i Ramos (Ginestar, 1923 – Sant Pere de Ribes, 3 de juny de 2004), autor d’innombrables sardanes i de populars melodies per a gralla. Va aprendre solfeig i a tocar el saxòfon i el clarinet de ben jove, alhora que exercia de pagès. El 1959 es va traslladar a viure a Sitges, on va entrar a la Cobla Sitgetana com a flabiolaire i va participar en diverses colles de grallers. El 1979 va venir a viure a Ribes. El ball que estrenarem dissabte l’hem fet sobre “El carrer Nou” una composició que Rius va donar perquè hi ballés el ball de bastons junt amb una altra titulada “La plaça Marcer”. Aquest nou ball serà el nostre petit homenatge al gran compositor que fou Manuel Rius. Per conèixer-lo millor, en l’acte del dia 11, l’Esteve Molero, que el coneixia molt i molt bé, ens en farà una petita glossa.

Si voleu més informació sobre Manuel Rius, podeu consultar aquesta bibliografia i l’entrada a la Viquipèdia.

Manel Rius, tocant el flabiol a la Cobla Sitgetana

Manel Rius, tocant el flabiol a la Cobla Sitgetana

El dia 11 estrenem una nova dansa, “El carrer Nou”

2015/01/05 5:31 pm

El dia 11 de gener de 2015 a les 13 h al carrer Nou de Sant Pere de Ribes, la Colla Gran estrenarà un nou ball, que porta per nom, precisament “El carrer Nou”. L’acte, que inclourà un petit pica-pica per als assistents, té el suport de comerciants del carrer Nou, de la plaça Marcer i del carrer del Comerç.

És un ball creat a partir d’una melodia que el popular compositor Manuel Rius i Ramos (El Ginestar, 1923 – Ribes, 2004) va compondre perquè s’hi ballés un ball del bastons a Sant Pere de Ribes. S’ha coreografiat a partir de les figures pròpies i tradicionals del ball de bastons a Ribes, que fa joc amb la resta de danses locals i que en farà fàcil la popularització entre les altres colles del poble, fet que esperem que contribuirà a enriquir el folklore local.

En el transcurs de l’acte es farà una glossa del compositor a càrrec del músic Esteve Molero i Olivella i una altra del carrer Nou a càrrec de l’historiador Josep Miret. També intervindran representants de la Coordinadora de Ball de Bastons, de la Colla i l’alcalde del municipi, Lluís Giralt i Vidal.

Ballant a la trobada d’Igualada

2014/09/01 9:30 pm

El dia 22 d’agost, la Colla Gran del Ball de Bastons de Ribes va tenir l’oportunitat d’actuar a Igualada en una trobada organitzada pel Ball de Bastons d’Igualada, que celebra enguany el seu 5è aniversari. Junt amb la colla ribetana, van actuar també els amfitrions i els balls de bastons de Vilafranca, Santa Maria d’Oló i Cambrils, totes d’un gran nivell. A causa de l’aiguat, les colles vam haver de córrer des de l’Ajuntament fins a l’Ateneu, on es va haver d’actuar ateses les circumstàncies. Els de Ribes vam optar per fer el recorregut ballant sota la pluja, fet que va ser ben rebut pels organitzadors com es desprèn d’aquesta dedicatòria. Entre els records de la jornada, a més de l’esplèndida acollida dels organitzadors, hi ha la trobada amb la germana Puri, de la Divina Pastora, que tan bon record va deixar a Ribes i que ens va saludar a tots efusivament. Pel que fa a la música, com sempre vam tenir al costat uns grans virtuosos, excel·lents músics i millor gent: la colla d’en Paco, els grallers de Castelldefels.

Dedicatòria de Daniel Vilarrúbias a la Colla Gran:

Vídeos de la trobada:
Ballant per les masies a vista d’ocell

2014/08/07 7:57 am

Us presentem els vídeos de la ballada per les masies de la passada festa major de Sant Pere (2014) enregistrats pel company Esteve Roig a vista d’ocell mitjançant un dron. Esperem que us agradin:

El ball de bastons protagonista al “Divendres” de TV3

2013/11/16 7:27 pm

La dèria bastonera dels ribetans es va veure reflectida dilluns passat al programa Divendres de TV3 amb tota una plaça plena de bastoners de Ribes i també de les Roquetes disposats a ensenyar a tot Catalunya que Ribes és un poble bastoner. En Jordi Mestre Boter-xic, acompanyat d’en Jan Grau, va explicar magníficament com vivim el ball de bastons del nostre poble. També van parlar alguns bastoners de la nostra colla i molt bé, per cert. Alegrem-nos-en que aquestes coses fan bastons i fan poble. Feu clic a la foto per veure-ho.

collagran theme by Themocracy